Saturday, February 21, 2009

Layak sekolah jika ibu bapa warga Malaysia

PENAMPANG: Pelajar tanpa sijil kelahiran tetapi ibu atau bapa mereka warganegara Malaysia, layak meneruskan persekolahan ke sekolah menengah hanya selepas taraf kerakyatan ibu atau bapa disahkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Wee Ka Siong, berkata ibu atau bapa terbabit diwajibkan menulis surat kepada JPN untuk mendapatkan pengesahan status kewarganegaraan mereka.

"Kementerian Pelajaran dalam proses menyerahkan pekeliling kepada JPN untuk membantu ibu bapa berkenaan. Jika tiada halangan, mereka boleh memulakan persekolahan tahun ini," katanya pada sidang media selepas majlis pecah tanah bangunan baru Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Yue Min, di sini semalam.

Bangunan bernilai RM800,000 itu bagi menampung pertambahan murid dan menggantikan bangunan lama yang tidak selamat digunakan.

Pada 11 Februari lalu, Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengumumkan pelajar tanpa sijil kelahiran tetapi seorang daripada ibu bapa mereka warganegara Malaysia, layak melanjutkan pelajaran ke sekolah menengah.

No comments: